keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Omena-kanelinen vaniljapitko

Meillä oli aika hyvä päivä. Aamulla lähdettiin kävellen kohti kirjastoa ja lainattiin sieltä pino lasten ohjelmia, niitä ollaan sitten kateltu pikkusen päivällä ja vähän lisää vielä illalla. Iskä tuli ajoissa kotiin ja syötiin herkkuruokaa, tomaatilla ja mozzarellalla täytettyjä broilerin leikkeitä currykermassa, kermaista riisiä ja uunikasviksia. Kyllä oli herkkua.

Sitten päästäänkin siihen itse aiheeseen, pikaiseen päähänpistoon ruuan jälkeen - maistuisko pulla? Ja isännän vastaus oli myönteinen, selvähän se. Sämpylöistä kaappiin jäänyt hiivan puolikas pääs tositoimiin, johan se ehti mua kummitella viikon päivät. Vaikka nyt pullataikinan vaivaaminen olikin nopea päähänpisto, olin sitä ehtinyt jo suunnitella monena muuna päivänä, vaikka toteutus jäikin aina puolitiehen. Mutta tänään päästiin maaliin asti, uunista poistui ehkä jopa vähän naurettavankin iso pullapitko vaniljakreemillä ja omena-kanelimarmeladilla sisustettuna. Voi nam.


Mutta eihän se ihme ole, että pullasta tuli niin suurta herkkua, kas kun äidillä oli jälleen apuri keittiössä. Kaksi pientä kättä kymmenen sormen voimin auttoi äitiä vaivaamaan pullataikinaa. Kyllä saatiin yhteistuumin oikein loisto sitko aikaan! Kävihän ne sormenpäät vielä täytteiden levitysvaiheessakin työpöydän reunalla repimässä vähän taikinaa suuhun, mutta niin niiden kuuluukin. Jättimäinen pullapitko hetkeksi uuniin ja herkuttelemaan. Pullan täytteisellä masulla on hyvä painua yöpuulle.

 
 

Omena-kanelinen vaniljapitko

Pullataikina
2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 muna
1 dl sokeria
2 rkl kardemummaa (meillä kun tykätään laittaa reilusti!)
1 tl suolaa
Noin 7 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Vaniljakreemi
Vajaa 2 dl maitoa
2 keltuaista
1/2 dl sokeria
Reilu 1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 rkl voita

Lisäksi omena-kanelimarmeladia, tai mitä tahansa muuta paistonkestävää hilloa ja päälle raesokeria.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Vatkaa sekaan muna, sokeri ja kardemumma. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Lisää lopuksi sulatettu voi. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Valmista vaniljakreemi yhdistämällä kaikki ainekset kattilassa voita lukuunottamatta. Kiehauta ja lisää lopuksi voi. Anna jäähtyä.

Kauli kohonnut pullataikina levyksi, noin 25 x 30 cm. Merkitse taikinaan kolme pystyviivaa, siten että siinä on kolme yhtä suurta aluetta. Leikkaa reunimmaiset osat suikaleiksi, niin että ne saa nostettua keskimmäisen osion päälle (älä nosta vielä).

Levitä vaniljakreemi keskelle ja hillo sen molemmin puolin. Taittele nyt suikaleet vuoronperään keskiosan päälle ristikkäin.

Kohota pullapitkoa vielä hetki liinan alla, ja voitele se sitten kananmunalla. Ripottele vielä päälle raesokeria ja paista 200 asteessa 25 minuuttia.

Pala pullaa, lasillinen kylmää maitoa ja pojan kanssa lasten ohjelmia. Mikä ihana ilta. Nyt kauniita unia.


♥ Laura

4 kommenttia:

  1. Täytyykin tää laittaa testiin. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta, ja aina voi soveltaa omaan makuun sopivaksi 😊

      Poista
  2. Oi, tämän on pakko olla ihan superhyvää! <3 Kiitos taas reseptistä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuore pulla on aina superhyvää, täytteet tuo vaan lisää plussaa! 😊

      Poista

Jätä muisto vierailustasi ❤️