Kaksplus.fi

sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Mantelikakkua vanilja-raparperitäytteellä

Kun nyt kerta eletään sitä raparperikautta ja meidän ihka omatkin raparperit ovat kasvaneet hullun lailla, ihan toista maata kuin viime kesänä, piti tietysti laittaa uuni päälle ja sähkövatkain käyntiin.

Perjantaina tuli anoppilasta isännälle viestiä päästäänkö seuraavana päivänä illallispöytään, kun ulkomailla asustelevat sukulaiset tulivat joka kesäiselle vierailulleen. No sehän tarkoitti ilman muuta oivaa tekosyytä leipomiselle, vaikka eihän leipominen koskaan mitään tekosyitä kaipaakkaan.

Niinpä, pussillinen raparperiä pakkasesta ja takapihalta vähän lisää ja huh! Hei meilläkin kasvaa tänä vuonna komeat raparperit, täytyis käydä hakemassa ja pilkkomassa loputkin pakastimen puolelle, alkoi olla aikamoiset varret kukkineen. Mutta joka tapauksessa, kahden kattilan ja kulhon sotkemisen jälkeen kakku pääsi uunin lämpöön ja kun sitä tiskiä ei ollut vielä tarpeeksi täytyi sitä valmistaa vielä kotitekoinen vaniljakerma kakun kaveriksi.

Vaikka kyseinen kakku olikin hieman aikaa vievä, oli se helppo valmistaa ja sitäkin helpompi syödä, sen verran herkullista kuitenkin. Olihan se anoppi leiponut itsekin raparperistä samaa kakkua kuin viime kerrallakin (josta jo aiemmin mainitsinkin), vaan tällä kertaa ulkomuoto oli kauniimpi ja maku yhtä hyvä kuin aiemminkin. Niinpä me syötiin kahta eri sorttia raparperikakkua ja haaveiltiin vastavierailusta Portugalin lämpöön ja uima-altaisiin. Jos sitä vielä..

 Mantelikakku vanilja- ja raparperitäytteellä

 200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa

Vaniljatäyte:
2 dl kermaa
2 rkl sokeria
1 muna
2 tl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria

Raparperitäyte:
1 l raparperia
2 rkl vettä
1/2 - 1 dl hillosokeria
1 tl kanelia

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja sekoita taikinan joukkoon.
Vuoraa 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja taputtele reilu puolet taikinasta jauhotetuin käsin pohjalle ja reunoille. 
Nosta vuoka ja lopputaikina jääkaappiin jähmettymään.

Valmista vaniljatäyte.
Sekoita kattilassa kerma, sokeri, muna ja perunajauhot.
Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen, nosta levyltä ja anna jäähtyä.
Lisää jäähtyneeseen seokseen vaniljasokeri.

Valmista seuraavaksi raparperitäyte.
Kuori ja paloittele raparperit ja laita kattilaan veden ja hillosokerin kanssa.
Kuumenna miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, noin 10-15 minuuttia, ota levyltä ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa.
 
Ota vuoka ja taikina jääkaapista, kaada pohjalle ensin vaniljatäyte ja sen päälle jäähtynyt raparperitäyte.
Kauli lopputaikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi ja kumoa paperin avulla kakun kanneksi, painele reunat tasaiseksi.
Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla 45-50 minuuttia.
 
Tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
 
 Vaniljavaahto:
1 munankeltuainen
1 1/2 dl maitoa
1/2 dl tomusokeria
1-2 tl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
1- 1 1/2 dl kermaa vatkattuna ja vaniljasokerilla maustettuna
 
Sekoita kattilassa keltuainen, maito, tomusokeri ja perunajauhot.
Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Älä keitä.
Anna jäähtyä ja lisää sitten vaniljasokeri.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla.
Lisää vaniljakastike kermavaahdon joukkoon ja vatkaa sekaisin.

Kesäistä sunnuntaita ♥ Laura

2 kommenttia:

  1. Tää tuli kuin tilauksesta! Just mietin uusia reseptejä raparperille! Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän sattui sopivasti! Tämä maistuu varmasti kaikille, siis leipomaan! 😊

      Poista

Jätä muisto vierailustasi ❤️