Kaksplus.fi

lauantai 19. elokuuta 2017

Vadelmabrownie-täytekakku

Perjantain kohdalla luki kalenterissa sydämen sisällä Leevi, joka tarkoittaa että meillä juhlittiin erään pienen pojan nimipäivää. Ja koska synttärit lähestyy kovaa vauhtia enkä ole leiponut kuin tasan yhden täytekakun, joka sekin ulkomuotoisesti oli mitä oli, halusin nyt leipoa nimipäivän kunniaksi täytekakun harjoitusmielessä.

Nimipäiväkakku ei ollut se perinteisin täytekakku, vaan valkkasin herkullisen näköisen vadelmabrownie-täytekakun, joka myös maistui ällöttävän herkulliselta - siispä nappivalinta!

Täydellisestä lopputuloksesta huolimatta ei säästytty kommelluksilta eikä pieniltä itkuiltakaan, mutta päästiin silti vaikeuksien kautta voittoon toivuttuamme ensimmäisistä kauhun hetkistä kakkupohjien lojuessa palasina ja mössöisinä (huom. browniepohjien tahmaisuus) keittiön lattialla. Ja kyllä, sinne ne päätyivät suoraan uuniritilältä liukuen ottaessani niitä uunista ulos. Mikä mämmikoura.

Muutama kirosana ja itkut päälle, saa kai sitä myöntää että kyllä muuten harmitti. Sen kerran kun sitä yrittää, päätyy kakkupohjat mössöksi lattialle. No pienen (suuren) itkun jälkeen keräsin kakkupohjien palaset pöydälle ja kokosin ne niin kasaan kuin koota saattoi, pussiin ja pois ajatuksista. Ainakin minuutiksi, kunnes pähkäilin mitä saisin niistä huomenna tehtyä.

Niin koitti perjantai ja päivällä rupesin askartelemaan kakkupohjista täytekakkua. Veitsellä naurettavan näköiset ja rikkinäiset pohjat halki ja täytettä valmistamaan, jos vaikka tästä vielä kakku saatais. Ja niin rupesin kokoamaan monen osan palapeliä, muutama pala pohjalle, täytettä päälle ja toistolla mentiin, kunnes oli hatun vuoro. Ja niin vaan lautasella seisoi ehjän näköinen täytekakku. Kuorrutteet vielä pintaan ja kukapa oliskaan uskonut edellisiltana kakun vielä lojutessa lattialla epätoivoisen äidin itkiessä vieressä, että tässä sitä nyt ollaan valmiin täytekakun kanssa. Ja vieläpä oikein onnistuneen sellaisen.

Toivotaan että synttärikakun kohdalla säästyttäis vastaavilta epäonnen tapaturmilta ja sen suuremmilta itkuilta, vaikka taitaa nää kakkutapaturmat kuulua meidän perheen juhliin jos muistellaan kuinka meidän yksi edesmenneistä koiristamme nautti ahnaasti äitini leipomaa kakkua huomisiin rippijuhliin - jolloin ei myöskään itkuilta saati nauruilta säästytty ja näin saatiinkin ikimuistoinen kuun muotoinen rippikakku. Heh heh, älkäät jättäkö täytekakkua työpöydän reunalle, varsinkaan jos äitinne on siitä juuri erikseen teille maininnut.. 

Niin tai näin, nyt saatiin kuin saatiinkin pyöreä ja loppujen lopuksi ehjä täytekakku nimipäivien kunniaksi ja ollaan taas yhden täytekakun verran viisaampia, tulkoon siis kolme vee synttärit kakkuhaasteineen, olen valmiina. Tässä vielä erittäinkin herkullisen vadelmabrownie-kakun ohjetta, olkaas hyvät. Pieni varoitus! Kakku on aikamoinen herkkupommi.


Vadelmabrownie-täytekakku

Vadelmabrowniepohja:
225 g voita
200 g tummaa suklaata
3 dl fariinisokeria
1 1/2 dl sokeria
4 isoa huoneenlämpöistä munaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
reilu 100 g tuoreita vadelmia (miksei pakastettujakin)

Vadelmakreemi:
4 isoa huoneenlämpöistä munanvalkuaista
2 1/3 dl sokeria
250 g huoneenlämpöistä voita
reilu 100 g vadelmia

Suklaakuorrute:
100 g tummaa suklaata
50 g voita

Browniepohja:
Kuumenna uuni 175 asteeeseen.
Voitele ja jauhota kaksi pientä kakkuvuokaa, noin 15 cm halkaisijaltaan.
Kuutioi voi ja paloittele suklaa suureen kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä.
Vatkaa fariinisokeria, sokeria ja munia noin 3-5 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.
Sekoita keskenään kuivat aineet.
Kaada voi-suklaaseos muna-sokerivaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi joukkoon kuivat aineet ja sekoita jälleen tasaiseksi.
Jaa taikina kahteen kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Painele vadelmat vuokiin.
Paista kakkupohjia 45-50 minuuttia. (Älä tiputa valmiita kakkupohjia lattialle..)
Anna kakkupohjien jäähtyä rauhassa, valmista mieluusti vaikka edesllispäivänä ja laita jäähtyneinä pusseihin.

Vadelmakreemi:
Kumoa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon.
Kuumenna kattilassa vettä ja nosta kulho kattilan päälle vesihauteeseen.
Vatkaa käsivatkaimella, kunnes seoksen lämpötila on noin 65 astetta, tai kunnes kaikki sokerikiteet ovat sulaneet. Ota kulho pois kattilan päältä.
Jatka vatkaamista sähkövatkaimella, kunnes seos on valkoista ja ilmavaa ja muistuttaa marenkimassaa. Jatka vatkaamista, kunnes seos on jäähtynyt - voi kestää 10 minuuttia.
Lisää voi pieninä nokareina ja vatkaa seosta vielä 3-5 minuuttia.
Soseuta vadelmat, voit myös siivilöidä vadelmaseoksen hienon siivilän läpi jos haluat siemenet pois.
Sekoita vadelmasose voikreemin joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohjat kahtia neljäksi ohuemmaksi pohjalevyksi.
Pane ensimmäinen levy kakkuvadille. Levitä päälle tasainen kerros vadelmakreemiä. Toista, kunnes olet käyttänyt kolme pohjalevyä.
Nosta päällimäiseksi viimeinen pohjalevy leikkauspinta alaspäin.
Levitä koko kakun pinnalle ohut kerros kreemiä ja siirrä jääkaappiin noin 20 minuutiksi, tai kunnes kreemikerros on jähmettynyt.
Levitä kakun päälle vielä toinen tasainen kerros kreemiä ja pane kakku kylmään suklaakuorrutteen valmistamisen ajaksi.

Suklaakuorrute:
Paloittele suklaa ja voi ja sulata kattilassa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä.
Kaada jäähtynyt suklaakuorrute kakun päälle ja anna sen valua reunoja pitkin alas.
Tasoita tarvittaessa pinta, toimi nopeasti, jotta kuorrute ei ehdi jähmettyä.
Koristele kakku tuoreilla vadelmilla.


 Herkullista viikonloppua ♥ Laura

Muista seurata meitä myös instagramissa ja facebookissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä muisto vierailustasi ❤️