sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Kaksplussan blogiverkoston joulukalenteri: Jouluiset mokkapalat

Tule mukaan seuraamaan Kaksplussan blogiverkoston omaa joulukalenteria, joka johdattaa sinut ja perheesi jouluiseen tunnelmaan. Joka päivä aukeaa uusi joulukalenteriluukku, jossa leivotaan ihania jouluherkkuja, fiilistellään joulua tai annetaan parhaat niksit jouluaskarteluihin - ja paljon muuta! Tehdään tästä yhdessä ihana joulu! 


Joulu saapuu jo aivan pian, lahjat on hankittu, osa ehkä jo pakattukin ja jouluvalot loistaa illan hämärässä luoden jouluista tunnelmaa. Mutta entäs se herkkupuoli, syödäänkö tänä jouluna joulutorttuja, piparijuustokakkua vai jotain ihan muuta? Tätä kysyin taannoin isimieheltä, löytyiskö häneltä omia toiveita, ja vastaus oli yksimielinen: masaliisaa, paremmin tunnettuna mokkapaloja. Hei aika ylläri!

Ajatukseni oli oitis että hei, no ei. Eikai me aattona mitään mokkapaloja syödä, joita syödään joka välissä ympäri vuoden, yleensä jopa joka kuukausi. Mutta heti toiveen tyrmättyäni lähti ajatukset pyörimään eteenpäin, entäs jos tehtäiskin niistä jouluversio? Vaihdettais tumma pohja vaaleaan, lisättäisiin kanelia ja neilikkaa, sitä jouluista pomeranssia ja inkivääriä. Eli mokkapaloja jouluisilla mausteilla, no mutta miksei!

Tätähän piti lähteä heti kokeilemaan, munat huoneenlämpöön, jauhot ja mausteet omaan kulhoon ja leipomaan jouluisia mokkapaloja. Reilusti kanelia, sopivasti muita joulumausteita, kakku uuniin ja taikinakulho kaavittuna puhtaaksi, olenhan mä sentään taikinalla herkuttelija -tyyppiä. Ja nam, tässä kohtaa jo tiesin tästä tulleen loistojuttu!

Lisäsin myös kuorrutteeseen kanelia tuomaan lisää jouluista makua, ensin varovasti lusikallinen, pieni maistiainen ja toinen lusikallinen lisää. Toimii. Kuorrute pohjalle, hetkeksi kylmään ja tomusokeria päälle ennen maistelua. Me maisteltiin näitä jouluisia mokkapaloja ennen kuin kuorrute ehti kylmässä kovettua ja pohja pysyi vielä niin pehmeänä ja ilmavana. Ihanaa! Sitten maisteltiin illalla uudelleen kokonaan kylmänä ja kovalla kuorrutteella, jälleen ihanaa. Mausteet pääsevät vielä paremmin esille kakun ollessa viileä, ja isimieskin nauttii mokkapaloistaan eniten kovettuneen kuorrutteen kera. Joka tapauksessa, toimii kummin päin vain.

Jos tortut tökkii, eikä aina halua sitä taatelikakkua tai suosittua piparijuustokakkua, voin luvata tästä uuden jouluherkun joulupöytään, joka maistuu pienemmällekin väelle siinä missä isommallekin. Meidän neljävuotias kehui, herkutteli koko palansa ja toivoi lisää. Ja myönnän, me tuhottiin koko kakku yhteisvoimin esikoisen kummisedän kanssa saman illan aikana, hups. Mutta yksinkertaisesti se vaan oli niin hyvää.


Jouluiset mokkapalat

2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 1/2 tl pomeranssia
1/2 tl neilikkaa
1/4 tl inkivääriä
1 rkl vaniljasokeria
1 dl maitoa

Kuorrutteeseen
50 g voita
noin 4-5 rkl vettä
250 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3-5 rkl kaakaojauhetta (omaan makuun sopivaksi)

Vuoraa 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
Laita uuni 200 asteeseen.
Sulata voi mikrossa.
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri.
Sekoita sulatettu ja jäähtynyt voi taikinaan mukaan.
Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Vältä turhaa sekoittamista.
 Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta, paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
Anna pohjan jäähtyä ennen kuorrutusta.

Sulata kuorrutteen voi mikrossa, lisää sekaan muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Lisää vettä tai tomusokeria lisää sen mukaan, että saat kuorrutteesta sopivaa.
Levitä kuorrute mokkapalakakun päälle ja laita jääkaappiin.
Koristele kakku tomusokerilla ja joulupöydän herkku on valmis, ihanaa joulua!
 


Eilen kalenterin luukusta paljastui joulupöydän ihana piparikakku ja huomisesta luukusta löytyy lumiukkosoppa, muistakaahan käydä kurkkimassa!

♥ Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä muisto vierailustasi ❤️